KIJKJE IN DE TOEKOMST ?

27 januari 2021 - Ho Chi Minh City, Vietnam

Hoe gaat de badminton er na corona uitzien in Nederland, komt er überhaupt een corona vrije tijd in de nabije toekomst? Erg veel zal afhangen van wat het komende ½ jaar gaat gebeuren, BNL zal zeer waarschijnlijk het competie geld niet terug kunnen betalen en dat is niet zo gek want alle sportorganisaties zitten in de financiële problemen. Het meest aannemelijke is dat de clubs en leden hun geld kwijt zijn, en een oplossing is niet in zicht. Om te kunnen overleven zal BNL enorm moeten bezuinigen en veel meer efficiënt gaan werken.

Misschien komt er hulp uit een onverwachte hoek want in Azië gaan er steeds meer stemmen op om de Olympische spelen in Japan helemaal af te lassen en te verschuiven naar 2024. Meer dan 80% van de bevolking wil dat de spelen niet doorgaan, andere landen kijken met belangstelling naar het idee om de spelen gewoon 4 jaar op te schuiven. Maar wat zal dat kunnen betekenen voor onze sport in Nederland, nog drie jaar wachten op nieuwe spelen zal het voor een aantal spelers een stuk minder aantrekkelijk maken om nog door te gaan met topsport de biologische klok staat niet stil. In 2024 zal Soraya 32 zijn, Gayle 31, Selena 33, Mark 29, dat is niet een leeftijd dat je klaar hoeft te zijn met badminton op topniveau maar wil je als BNL en NOC*NSF nog investeren in spelers op deze leeftijd? Voor over drie jaar is niveau behoud niet voldoende want dat is achteruitgang ten opzichte van de nieuwe talenten die eraan zitten te komen er zal dus sprake moeten zijn van aanzienlijke progressie. Ik twijfel heel sterk of je dat nog mag verwachten van deze spelers, als Japan dit jaar niet doorgaat dan zullen er knopen moeten door worden gehakt, inzetten op de jeugd voor 2024 en/of 2028 of doorgaan met alleen 2024 voor ogen met deze spelers?

Je kunt de euro’s maar 1 keer uitgeven en als je voor de laatste optie kiest dan zeg je nee tegen de nieuwe generatie en dus ook tegen 2028. Het meest logische zou zijn afscheid te nemen van de huidige toppers en rustig gaan afbouwen met deze groep en ze gebruiken om de nieuwe generatie op te leiden om het roer over te nemen. Het is te hopen dat Japan gewoon doorgaat deze zomer dan is de inzet niet voor niets geweest en krijgen deze spelers de kans om deel te nemen zonder gedwongen afscheid.

Er komt na deze zomer hoe dan ook een enorme verandering, de nieuwe generatie moet gaan wennen aan een hele andere manier van denken over het enkelspel. Het zal nog even duren voordat deze manier van werken is door gedruppeld naar alle lagen onder S1 en dat is niet omdat de wil er niet is om de U 15 en 17 er gelijk bij te betrekken maar het kan doodeenvoudig niet met 1 persoon die dit allemaal moet gaan doorvoeren. Het is dus verstandig als spelers uit deze leeftijdsgroepen zelf al op zoek gaan naar de info die ze nodig zullen hebben om niet te veel tijd te verliezen. Iedereen die denkt dat het wel mee zal vallen met die grote verandering is straks degene met een achterstand zeker als je 2028 als doel heb in je planning.

Jouw reactie