GEVOLGEN VAN SIMPELE TACTIEK

2 januari 2021 - Ho Chi Minh City, Vietnam

De gevolgen van simpele tactiek

Er zijn maar weinig spelers op clubniveau die met een tactiek plan de baan op gaan om hun sterke punten in stelling te brengen en hun zwakke punten te beschermen. Als er al een tactiek plan is dan is die vaak gebaseerd op de tegenstander de tactiek is dan vaak die van “pas op” hij is goed in dit of dat of ze heeft een slechte BH dus speel daar maar naar toe.

Het in stelling brengen en het uitvoeren van deze tactieken wordt zelden of nooit besproken, we hebben net 8 maanden van VBO online bijscholingen gedaan en zijn echt aan het begin van het begin moeten starten omdat tactiek en de techniek achter de tactiek doodeenvoudig niet bekend was bij de deelnemers. Een ding moet echter wel gezegd worden na een paar lessen online ging iedereen met sprongen vooruit en ik ben er zeker van dat we dat in de spelers van deze trainers ook terug gaan zien met veel slimmer spel.

Laten ik een heel eenvoudig voorbeeld geven dat zelfs op semi topniveau (top 100 spelers) nog heel verrassend goed werkt.  Je blijft weg uit 1 van de vier hoeken, en dat betekent dan ook echt dat je zelden of nooit in die hoek speelt. Je zou zeggen dat heeft de tegenstander binnen de kortste keren door uit ervaring kan ik je vertellen dat dit niet het geval is. Laten we de ARH hoek als voorbeeld nemen, je gaat dus niet in de hoge ARH/BH hoek spelen van je tegenstander, je zult zien dat de tegenstander niet gaat reageren op deze beslissing van jou, het is zo ingebakken dat spelers naar het midden van de baan terug lopen en dat ook nog eens veel te snel. Nu heb jij dus al een voordeel want je tegenstander blijft 4 hoeken verdedigen, het is helemaal effectief als je tegenstander niet echt gevaarlijk is vanuit die hoek en daarom met zijn voeten werk klaar gaat staan om juist die zwakke hoek in te gaan. Hoe weet je dat hij klaar gaat staan voor deze hoek, dat zie je door de richting bepaalde splitstep die ze dan doen met rechts iets voor. Nu begint het echt leuk te worden want als je tegenstander dit blijft doen kan je keer op keer tegen zijn voeten in spelen naar zijn FH kant achter. 

Het niet spelen op je tegenstanders ARH /BH heeft ook gevolgen voor jouw eigen spel want je zult dan ook NOOIT een longline clear op je FH krijgen en laat de FH kant nu bijna altijd de zwakste hoek zijn die de meest voorspelbare slagen geven. Elke Clear slag van je tegenstander op jou FH is dus een cross, dit geeft jou de kans om de shuttle te onderscheppen vanuit jouw spelers centrum  en het spel te versnellen met een aanval op de BH kant van je tegenstander. Je weet nu ook dat cross slagen van jou alleen maar drops of smashes zijn waar je altijd snel mee op moet lopen met de cross mee, als je een lob krijgt op je FH kan je aan de hand van de positie van je tegenstander bepalen of je longline of cross dropt in beide gevallen loop je met de shuttle richting mee. Een aardig extra gevolg van deze tactiek is dat er maar weinig clears worden gespeelt en het beheersen van het net wordt een beslissende factor. Het niet op de ARH spelen van je tegenstander doe je niet klakkeloos je blijft kijken wat je tegenstander doet, als hij zijn voeten positie gaat aanpassen naar links voor dan speel je wel in de ARH met een aanvallende clear, ook als zijn spelers centrum opschuift naar zijn FH doe je dit. Op deze manier bepalen de voeten van de tegenstander wat er gaat gebeuren, als je dit nu weet en je hebt een tegenstander die op jouw voeten let dan kan je dit gebruiken als tegen tactiek door je voeten moedwillig in een bepaalde positie te zetten en door middel van een correctie step na de slag weer in de juiste positie te komen, dit is iets waar spelers in Azië zeer goed in zijn.

Voetenwerk is een ondergeschoven kind binnen het badminton in Europa in het algemeen, Denemarken heeft de afgelopen 10 tot 15 jaar een inhaalslag gemaakt maar in andere landen zijn ze nog lang niet zover en staat het voetenwerk nog in de kinderschoenen. Bij de VBO hebben ze dit begrepen en werken er hard aan om zowel in de hal (badminton specialist) en online de nodige kennis aan te bieden. Voor meer informatie over zowel de hal als online bijscholingen neem je contact op met de VBO [email protected]

Maak je reisblog advertentievrij
Ontdek de voordelen van Reislogger Plus.
reislogger.nl/upgrade